Het NCMW

Experts in oplossingsgericht werken

Hét NCMW

pioniers in werken Nieuwe Stijl

Positioneren en samenwerken

Positioneren en samenwerken

Inhoud

Positioneren en samenwerken vragen een zelfbewuste en proactieve houding. Dat betekent onder andere dat de werker zich bewust moet zijn wat zijn taak is, wat hij goed kan en waar zijn grenzen liggen. Maar datzelfde geldt voor het bewust zijn van de kwaliteiten, opdrachten en beperkingen van de werksoort. In deze nascholing zullen we hieraan aandacht besteden.

In alle samenwerkcontacten met formele en informele partners staat voor ons centraal dat waar het Maatschappelijk Werk goed in is gebleken; het creëren van een goede werkrelatie. Dat is de kern van deze module; het aangaan en onderhouden van een goede werkrelatie. En zoals in elke werkrelatie betekent dat persoonlijk en betrokken zijn, wisselend de regie nemen als dat nodig en die los weten te laten en vertrouwen op de eigen kracht en verantwoordelijkheid van de partner, waarderen wat er goed gaat, respecteren van beperkingen en onmogelijkheden en advies te vragen als je het niet meer weet.

Elementen die in de nascholing naar voren zullen komen zijn:

  • Oog hebben voor de positieve inzet van de ander en ontdekken wat zijn manier van samenwerken inhoudt.
  • Waarderen wat er goed gaat en dat weten over te brengen.
  • Oog hebben voor de mogelijke weerstand en die open en nieuwsgierig onderzoeken.
  • Verantwoordelijkheid nemen bij conflicten door deze open en persoonlijk (complete boodschap) te bespreken tussen de samenwerkingspartners
  • Het hanteren van dilemma’s door deze niet alleen op te lossen, maar ze als dilemma voor te leggen aan de samenwerkingspartners en hun ideeën en hulp in te roepen.
  • Proactief zijn bij het signaleren en aankaarten van impasses en weerstanden in de relatie (persoonlijk leiding nemen).
  • Ook proactief zijn in het openlijk monitoren van de sfeer en effectiviteit van de samenwerking in relatie tot het doel ervan.
  • Oog hebben voor en reflecteren op de eigen gevoelens en acties in de samenwerking.
  • Weten hoe op een constructieve manier hulp te vragen en te geven aan collega’s.

Praktische informatie

Erkenning beroepsregister

Deelname aan ’Eigen Kracht’ ID 207905 levert 13,1 (of 3,2 per dag) registerpunten op voor het opleidingstraject voor in Registerplein geregistreerde maatschappelijk werkers en sociaal agogen en voor bij de SKJeugd geregistreerde jeugdzorgwerkers.

Omvang

De cursus omvat 4 dagen. Met betrekking tot de teamnascholing kan in onderling overleg het aantal dagen aangepast worden aan de behoeften en mogelijkheden van de instelling.

Kosten

De kosten bedragen € 1.295,- per dag, exclusief reiskosten trainer


Informatie

Marika Rijns, Van Goghlaan 14, 6006 PP Weert, tel: 0495–450667, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar Trainingen overzicht

 

Manager:

Marika Rijns
Van Goghlaan 14
6006 PP Weert
tel. 0495 - 450667

Voor informatie en offertes mail me...

 

Direktie:

José Bijker
Prins Bernhardlaan 72
7622 BJ Borne
E-mail
tel. 074 - 2667586

Bankgegevens:

Postbank : NL96 INGB 0004 8245 27
Nascholingscentrum Maatschappelijk Werk - Weert