Het NCMW

Experts in oplossingsgericht werken

Hét NCMW

pioniers in werken Nieuwe Stijl

Eigen kracht van de client en zijn systeem

Eigen kracht van de client en zijn systeem

Inhoud

Het gaat in deze module vooral om praktische empowermentsvaardigheden. De belangrijkste zijn die, welke voortkomen uit de Oplossingsgerichte Werkwijze. Zij zijn de beste methodische vertaling van het begrip empowerment. De inhoud van deze nascholing hangt dus in belangrijke mate af van de mate waarin de cursisten al oplossingsgericht kunnen werken. Het eigen maken van de visie, uitgangspunten en methodische vaardigheden van het oplossingsgericht werken met cliënten en gezinnen (en mogelijk kinderen en pubers) is een belangrijk onderdeel voor deze module.
De tweede set vaardigheden bestaat eruit dat de cursisten in staat moeten zijn om:

  • de hulpbronnen in de sociale context in kaart te brengen
  • deze hulpbronnen weten te betrekken en te motiveren om bij te springen
  • het complete systeem verder te begeleiden waar dat gewenst wordt

Het gaat hier om sociale netwerkstrategieën waarbij elementen uit de Wraparound care methode, de methode van Kids’ Skills en Mission Possible en het Familieberaad gebruikt worden. Ook zal er aandacht zijn over hoe cliënten naar een Eigen Kracht Conferentie toe te leiden.
Een laatste set vaardigheden betreft de zogenaamde Leun en Steun contacten (waakvlam contacten). Daar vraagt de juiste afstemming tussen steun, eigen kracht en sociale hulpbronnen specifiek aandacht. Dit omdat hier de neiging van de hulpverlener om zaken over te nemen, gezien de noodzaak, vaak groot is. Maar ook in deze gevallen moet de hulpverlener secuur nagaan wat deze keer het specifieke doel is van de hulpvraag, wat de cliënt daarin zelf kan doen en hoe hij hulp kan krijgen van zijn omgeving.

Praktische informatie

Erkenning beroepsregister

Deelname aan ’Eigen Kracht’ ID 207905 levert 13,1 (of 3,2 per dag) registerpunten op voor het opleidingstraject voor in Registerplein geregistreerde maatschappelijk werkers en sociaal agogen en voor bij de SKJeugd geregistreerde jeugdzorgwerkers.

Omvang

De cursus omvat 4 dagen. Met betrekking tot de teamnascholing kan in onderling overleg het aantal dagen aangepast worden aan de behoeften en mogelijkheden van de instelling.

Kosten

De kosten bedragen € 1.295,- per dag, exclusief reiskosten trainer


Informatie

Marika Rijns, Van Goghlaan 14, 6006 PP Weert, tel: 0495–450667, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar Trainingen overzicht

 

Manager:

Marika Rijns
Van Goghlaan 14
6006 PP Weert
tel. 0495 - 450667

Voor informatie en offertes mail me...

 

Direktie:

José Bijker
Prins Bernhardlaan 72
7622 BJ Borne
E-mail
tel. 074 - 2667586

Bankgegevens:

Postbank : NL96 INGB 0004 8245 27
Nascholingscentrum Maatschappelijk Werk - Weert